Историјат Црвеног крста Србије

Двадесетпетог јануара, по старом календару, односно 6.фебруара по новом, 1876.године, на иницијативу др Владана Ђорђевића,угледног војног лекара, у Дворани београдске општине, основано је Српско друштво Црвеног крста.За првог председника изабран је Митрополит Михајло Јовановић, а управу је чинило неколико угледних грађана тадашње Србије.

У години оснивања, Српско Друштво Црвеног крста окупило је око 2000 чланова и основало је 35 пододбора у земљи. 24. 3. 1876.године на иницијативу Српског друштва Црвеног крста Кнежевине Србије приступила је Женевским конвенцијама. Кнежевина Србија високо је ценила залагање Друштва у помоћи људима, а основни задатак тадашњег Црвеног крста био је помоћ војном санитету. Кнез Милан Обреновић одликовао је председника Црвеног крста Великим крстом Таковског реда, а 11.јуна 1876.године Међународни комитет Црвеног крста признао је Српско друштво Црвеног крста.

Законским одредбама из 1896.године Друштво је постало аутономно, његов амблем је заштићен од злоупотреба, добијене су повластице на железници, право на бесплатно коришћење телеграма, ослобођење од царинских дажбина, као и од свих такси од земаљских власти.Темељи Дома Црвеног крста ударени су јуна 1879.године у Симиној улици у Београду, где се Црвени крст Србије и данас налази. У првом светском рату Друштво је деловало у земљи и иностранству. Наиме, део Српског Друштва остао је у Београду и Крушевцу, седиште се преместило у Ниш, део се са војском и Владом евакуисао на Крф, а затим преко Италије у Швајцарску. Друштво је наставило рад 1918.године и већ 1920.године имало 40 пододбора и око 30.000 чланова. У то време велику помоћ народу преко Црвеног крста, пружали су наши исељеници.Српско друштво Црвеног крста одржало је 25.децембра 1921.године свој последњи годишњи скуп и своје тековине пренело је на свог наследника – Друштво Црвеног крста Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Црвени крст је и касније мењао име и зависности од имена државе у којој је постојало.

Током другог светског рата Друштво је деловало под именом Друштво Црвеног крста Краљевине Југославије, а крајем 1944.год. у свим републикама основани су главни одбори Црвеног крста. У периоду распада бивше Југославије, Црвени крст Србије наставио је да остварује своје задатке збрињавајући велики број избеглица и расељених, дистрибуирајући помоћ од међународних донатора, углавном од Међународног комитета Црвеног крста, Међународне Федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, Високог комесаријата за избеглице Уједињених нација, од Светског програма хране, Хуманитарног бироа Европске уније и националних друштава и донатора који су пружали помоћ током деведесетих и почетком овог века.
Скупштина Црвеног крста Србије на седници од 27. 06. 2006. донела је одлуку о преузимању надлежности и овлашћења бившег националног Друштва Црвеног крста Србије и Црне Горе. Овом одлуком Црвени крст Србије се конституисао као једино национално друштво на територији Републике Србије. Тиме је формално Црвени крст Србије повратио својство самосталног, националног друштва, које је први пут међународно признато 11. јуна 1876. године. Одлука је достављена међународном комитету Црвеног крста и међународној федерацији друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца у Женеви, који ће о томе обавестити сва национална друштва.

На нивоу држава као и у нашој држави Србији постоји само једно Национално друштво – Црвени крст Србије. Оно се дели на: покрајинске, градске и општинске организације. Национална друштва су уједињена у Светску Интернационалну Федерацију Црвеног крста / Црвеног полумесеца.Данас је Црвени крст Србије Национално друштво. Међународно признање му је потврђено 21.9.2006. године.

Последњих година Црвени крст Србије са 177 организација, 5 градских и 2 покрајинске организације Црвеног крста посебно се ангажовао на прихвату и збрињавању избеглих и прогнаних лица са простора бивше Југославије којих је било и до 700.000, као и у збрињавању привремено расељених лица са Косова и Метохије, којих је близу 200.000. Кроз различите социјалне програме Црвени крст Србије помаже и социјално угрожено становништво којих је у Републици Србији преко 10% од укупног броја становника. Редовним дистрибуцијама помоћи на Косово и Метохију Црвени крст Србије помаже угрожене категорије становника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Најновије вести


Прва помоћ за возаче

filter

Прочитајте више...