Историјат Црвеног крста Трстеник

Бурни историјски догађаји у првом реду ратни сукоби и ослободилачка борба наших народа,имали су одговарајући утицај и последице и на наше подручје. Територија на којој живимо, у протеклом периоду доживљавала је сталне територијалне промене у погледу броја насеља, што је доста отежало и напоре на прикупљању историјске грађе о раду Црвеног крста у Трстенику. Међутим архивски материјали у којима се говори о одборима Друштава Црвеног крста из 1876. године у Крушевцу и Kарановцу(Краљеву) и њиховој активности, посредно нас упућују на закључак да је и на нашем подручју организовано деловао Црвени крст. Познато је да је у Трстенику 1871 године рођен Владислав Рибникар оснивач Политике и да је његов отац Др.Фрањо Рибникар радио као општински физикус у Трстенику. Како су лекари по правилу били иницијатори и организатори активности Црвеног крста, сасвим је извесно његово непосредно учешће у организовањуи раду Црвеног крста у Трстенику.

За време првог светског рата познато је да су грађани Трстеника учествовали у пружању помоћи рањеницима, болесницима и бројним избеглицама.Одмах после првог светског рата поново је оживела активност Црвеног крста, а која се састојала у сабирним добротворним акцијама за помоћ ратној сирочади,инвалидима и болесницима. Поред тога на делатност, акције и организацију Црвеног крста имала је значајан утицај и подршка од стране цркве, која је и иниаче неговала милосрђе и самарићанство.

Знатно већа и шира активност настаје негде од 1933 године, а везана је за имена једног броја здравствених радника, као и млађих грађана и жена.Помињемо и нека позната имена из тог времена као што су: Др.Сава Станојевић, магистар фармације Драгољуб Ивковић, Др.Радомир Љутовац, учитељ Сава Петковић, Божа Милановић, а од жена Милева Милосављевић, Лепосава Петковић, Рада Живановић и многи други. Они су били иницијатори оживљавања деловања Црвеног крста, не само у добротворној мисији већ и здравственом просвећивању.Организују се здравствена предавања и здравствене изложбе у Трстенику,Стопањи, Медвеђи, Великој Дренови, Милутовцу и другим местима среза Трстеничког. У то време већ се назирала ратна опасност од стране све агресивнијег фашизма у Немачкој и Италији. Организовано се припремало становништво за пружање прве помоћи и заштити од бојних отрова и бомбардовања из ваздуха.

Уочи рата 1941, године Црвени крст Трстеник добија нове просторије у Основној трстеничкој банци, што знатно олакшава рад и активност. У време другог светског рата у раду Црвеног крста Трстеник активно и добровољно учествује већи бројмладића и девојака из Трстеника, од којих су неки били и избеглице.

По ослобођењу Трстеника и околине 15.октобра 1944. године формира се нови срески одбор Црвеног крста чији су чланови: Анастас Белицаревић, Љубинка Раичевић,Рада Павићевић, Љубисав Ракић, Љуба Милићевић, Влада Петровић, Милева Милосављевић, Роса Грбић, Александар Анђелковић, Александар Bабић, Драгомир Јанковић и Миладин Милуновић-Кића.

ts1

Посебан значај и ангажовање Црвеног крста у овом периоду био је оснивање школских кухиња,које су имале велики значај за допуну исхране ученика која је у том периоду била и те како недовољна. 1951. године Црвени крст Трстеник почиње на организовано да ради на здравственом просвећивању организујући течајеве за широке слојеве полазника. С великим еланом се ради и на акцијама асанације водних и других објеката у оквиру којих је санирано преко 300 таквих објеката.

Црвени крст Трстеник у оквиру својих секција за борбу против туберкулозе и алкохолизма,организује и развија најширу активност у свим селима и активно на том програму сарађује са здравственом службом. Запажена је изузетно плодна активност на добровољном давању крви која има непрекидни континуитет и стални успон од 1956. године.

У шездесетим годинама прошлог века Црвени крст Трстеник организује летовање деце са подручја наше општине у одмаралишту у Кумбору у Бококоторском заливу. Уз помоћ бројних волонтера у шаторима на обали мора,свој први сусрет са Јадраном имало је око 40% школске деце наше општине којима је то било незаборавно летовање.

ts2

Организација Црвеног крста Трстеник је временом материјално и кадровски јачала, тако да је спремно дочекалаи догађаје из ближе прошлости, време распада Југославије, ратова и прихвата бројних избеглица, прогнаних и расељенихлица.Када се данас осврнемо на пређени пут од настанка организације Црвеног крста до данас, можемо констатовати да је исти био испуњен непрекидним радом и плодан по свом садржају и обиму. Све се то могло постићи само несебичним залагањем и добровољним радом хиљаде и хиљаде активиста и волонтера наше организације, на чему смо им неизмерно захвални.Дужност нам је да се сетимо свих знаних и незнаних активиста и сарадника Црвеног крста, чијим је племенитим радом и узвишеним циљевима био испуњен читав један век. Нека они буду светли примери будућим
генерацијама за даље ширење идеја хуманизма и солидарности међу људима.

ts3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Најновије вести


Прва помоћ за возаче

filter

Прочитајте више...