Историјат међународног покрета

У зору 24. јуна 1859 године, недалеко од Солферина, маленог места на северу Италије,сукобиле су се аустријске војне јединице са савезничком француско-италијанском војском. Водила се последња битка за независност после које су аустријанци протерани са севера Италије, француски цар Наполеон III притекао је Италији у помоћ. Крвава битка која је трајала 15 сати оставила је са собом 40.000 рањених који су умирали на бојном пољу. Санитетске службе не знајући да је битка започела биле су далеко од овог призора. Свега неколико лекара, који су се ту затекли, трудили су се да са незнатним средствима пруже помоћ рањеницима, али за већину њих спаса није било.

Млади трговац из Женеве који се затекао у близини бојног поља, био је сведок страховитог призора.Звао се Анри Динан, имао је 31 годину и био вођен изненадним нагоном да пружи помоћ свима у невољи. Али видевши невероватан број рањеника који су се налазили око њега, врло брзо је установио да је он сам немоћан и да неће моћи много да учини за њих. Тада спонтано покушава да регрутује волонтере међу цивилним становништвом Солферина који су се у почетку показали врло невољним.

Анри Динан им је тада повикао: „Tuttti fratelli!“ – „Сви смо браћа!“. И својим громким одлучним позивом је успео да сломи отпор и да отвори срца тих мушкараца и жена. Постепено, добра воља и ентузијазам тријумфују. Рањеници су одведени далеко од бојног поља,у цркве и приватне куће, где им је становништво свим срцем пружило помоћ. Неуморан, Анри Динан  се бринуо 3 дана и 3 ноћи о рањеницима. Доносио је да пију онима који су имали грозницу, тешио је умируће, обећавајући да ће њиховој породици пренети последњу поруку. Налази и времена да охрабри друге добровољце да помогну. Ти добровољци су пуни добре воље, али нису у могућности да пруже одговарајућу помоћ, јер им недостаје знање и потребна обука.

Идеја, у почетку нејасна,почиње да се обликује у мислима Анри Динана: да се у Солферину тада нашао велики број добровољаца који су имали добру медицинску обуку у основи, колико је непотребних патњи могло бити избегнуто? Колико младих обећавајућих живота је могло бити спашено? Одједном, Анри Динану се намеће једино могуће решење: треба створити међународно друштво за помоћ,које би се базирало на уговору и које би правно обавезало државе. По повратку у Женеву, Анри Динан не може да заборави страховите сцене чији је очевидац био у Солферину. Три године након тих догађаја, машио се пера и почео да пише „Сећање на Солферино“, књигу која ће ући у анале човечанства. Није се задовољио да у књизи опише неподношљиве услове у којима су се нашли војници након битке, већ је јасно изнео своје идеје. Тражи да буде потписана међународна конвенција која ће осигурати заштиту цивила жртава рата и да буду створена, у свим земљама, друштва за пружање помоћи, која ће бити заснована на принципу непристрасности и која ће окупити добровољце обучене да пружају помоћ рањеницима.

У годинама које су уследиле,постепено присуствујемо стварању националних друштава Црвеног крста, што је био један од циљева Динана. 17. јула 1866. генерал Дифур и савезни саветник Јакоб Дубс стварају швајцарски Црвени крст. У целом свету, почиње обука добровољаца за пружање прве помоћи болеснима и рањенима. Снабдевају се магацини завојним материјалом, ћебадима и другим потрепштинама за помоћ; све је спремно за случај избијања сукоба. Црвени крст је врло брзо стављен на пробу приликом избијања француско-немачког рата 1870. године, који је однео много жртава. Али по први пут у историји, помоћници Црвеног крста су обучени да пруже рањеницима ефикасну помоћ на лицу места. Од оснивања Црвеног крста године, 35 националних друштава Црвеног крста или Црвеног полумесеца  је створено у Европи у 20. века. Она су спремна да интервенишу приликом криза сваке врсте.Европа је почетком нашег века била подељена. Човечанство се налази пред друштвеним кризама и глађу.Суочена са разорним снагама,организација Црвеног крста је спремана да ангажује сва своја средства како би помогла и одбранила људска права.Коришћење авиона као средства за вођење борбе даје трећу димензију непријатељствима. Сходно томе, пољске болнице и шатори Црвеног крста морају бити препознатљиви са неба. Али авион није само коришћен за бацање бомби, био је и од драгоцене помоћи,наиме и за бржи транспорт рањеника. Анри Динан се није само борио против ратних последица, већ се борио и  против самог рата. Он је једноставно хтео да спречи постојање оружаних сукоба, насиља. Његов циљ је био да окупи народе под знаком човечности и да створи услове за живот који би омогућили ширење истинског мира. Црвени крст својим хуманитарним ангажманом, који је заснован на солидарности међу свим људима, даје свој индиректан али неопходан допринос изградњи правног и трајног мира у свету. Идеал Црвеног крста је да окупља све људе и народе на планети. У складу са својим хуманитарним радом, Црвени крст такође ради за мир и толеранцију …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Најновије вести


Прва помоћ за возаче

filter

Прочитајте више...